SerPa Sörmester kombinált (kétfunkciós) pálinka és sörfőző berendezés

 

Sört főzni a világ legegyszerűbb dolga. A mindennapok egyen-söreihez szokott ízlésünk azonban valami egész mással, de leginkább valami eredetivel találja szemben magát.

A SerPa ötletének megszületéséhez vezettek

A házi pálinkafőzés szabályozásában bekövetkezett könnyítések.
A házi sörfőzés engedélyezése és az erre vonatkozó szabályok egyszerűsítése.

A magyar ember életében a pálinka mindig is jelentős szerepet játszott. A házi pálinkafőzést a kemény tiltás, sohasem tudta megszüntetni.

Miután a pálinka és a sör házi főzésének lehetősége kéz a kézben együtt jár, a feladat adta magát: miként lehetne kisebb nagyobb változtatásokkal egy olyan berendezést megkonstruálni, mely mind a kettő feladatra alkalmas lehet.

Míg a házi pálinkafőzőknek igen széles lehetősége van egy pálinkafőző berendezés beszerzésére, addig a házi sörfőzők kitaposatlan úton járnak. Magyarországon nincs még kialakult gyakorlata a kisebb teljesítményű sörfőző berendezések készítésének.

Sok helyen előkerültek rejtekükről a régóta használt illegális pálinkafőzők, sokan maguk kezdtek el készülékeket barkácsolni. Amióta hivatalosan is engedélyezett a házi pálinkafőzés, az óta a kereskedelemben is nagy választékban kaphatók a kisebb nagyobb, igen jó minőségű gyári pálinkafőzők.

Egy-két főleg külföldi, elektromos házi sörfőző készülék már ugyan nálunk is kapható, de borsos ára miatt, kevéssé elterjedtek.

Miután az USA-ban lezajlott sörforradalom hozzánk is begyűrűzött, elkezdődött kis magyar sörforradalmunk is. Ennek nyomán kezdtek el lelkes magyar sörfőzők is otthon sört főzni, és hozzá megfelelő készüléket barkácsolni. Az egészet úgynevezett gerilla sörfőzők kezdték el, fazekakból, sörös hordókból összebarkácsolt kezdetleges berendezéseken, lakások konyháiban, garázsok mélyén. Egyesek közülük mára már olyan ismertségre tett szert, hogy kisüzemi sörfőzdékben vendégsörfőzőként (mivel anyagiak híján maguk nem nyithatnak sörfőzdét), bérben főzetik saját sörüket. Miután egyre jobb, különlegesebb söröket sikerült főzniük, és nemzetközi sörversenyeken is komoly eredményeket érnek el, egyre jobban terjed ez láz.

Összegezve

A házi pálinkafőzésre alkalmas berendezések gyártása már igen elterjedt hazánkban, de a házi sörfőző berendezéseké kevésbé. Olyan berendezés, melyen mindkettő végezhető lenne, mindezidáig nem szerepelt a kínálatban.

Megterveztünk, egy a házi pálinkafőző készülékek bázisán alapuló, olyan berendezést, mely kihasználja annak adottságait, és azt továbbfejlesztve, alkalmassá teszi sörfőzésre is. Ezzel létrehozva egy kettős hasznosítású kompakt berendezést. Egy ilyen berendezés megvásárlásával, egyszerre két készülékhez juthat az, aki megveszi, s mivel vannak közös alkotó elemei, olcsóbban mintha mindkettőt külön - külön vásárolná meg.

A koncepció kialakításában főleg magyar, amerikai, holland és német hobbi sörfőzők ajánlásait vettük figyelembe, felhasználva az ottani mikro sörfőzdék megoldásait.

Mivel a pálinka és sörfőző berendezésnek is az üst a szíve-lelke, ezért adott volt, hogy alapul egy pálinkafőző berendezést vegyünk számításba. Választásunk a Pálinka Mester egylépcsős kombi házi pálinkafőző berendezésre esett. Azért erre a típusra, mert működési elve és paraméterei alapján ez tűnik a legmegfelelőbbnek. Különösen azért, mert 100 literes üsttel rendelkezik s így megfelel a házi pálinkafőzésre vonatkozó jogszabályban rögzített legmagasabb, még engedélyezett űrmértéknek. Bár a házi sörfőzésnél nincs megszabva, hogy mekkora űrmértékű lehet a cefréző kád vagy a komlóforraló üst mérete, a berendezés kettős hasznosíthatósága miatt döntöttem e berendezés mellett.