Részletes ismertető

 

A SerPa kettős hasznosítású (sör és pálinka főzésére alkalmas) berendezést többféle változatban terveztem meg.

 

  1. Egylépcsős pálinkafőzésre

  2. Kisüsti pálinkafőzősre

  3. Sörfőzésre

Ennek a tanulmánynak nem tárgya a pálinkafőző berendezés ismertetése, mert az már egy kész készülék.

Ser-Pa

Házi sörfőzésre átalakított - kibővített berendezés

A két típusban megtervezett berendezés, két különböző technológia alkalmazására épül.

  1. Gázfűtéses

  2. Elektromos fűtésű

A két különböző fűtési mód, különböző technológiára épülő berendezést igényel, működési elve alapján különféle szerkezeti elemeket, részegységeket és kiegészítőket igényel.

A gázos a régi hagyományos sörfőzési technológiát használja, mely egyszerűbb berendezés ezért több manuális munkát és odafigyelést igényel.

Az elektromos fűtésű, kissé összetettebb készülék, de ezzel, sokkal egyszerűbben főzhetjük meg sörünket, mert a cefrézés során különböző hőfokokon alkalmazott pihentetéseket, pontosabban tudjuk beállítani.

 

Gáz vagy Elektromos üzemű Mikro sörfőzde

(Saját fejlesztésű vendéglői mikro sörfőző berendezés)

Gáz illetve Elektromos üzemű sörfőzdét, már szerte a világon használnak a házi sörfőzők, mikro sörfőzdék, sört a helyszínen készítő üzletek, pubok - kocsmai sörfőzők, éttermek.

Egy ilyen berendezés, a hobbi vagy házi sörfőzésen túl alkalmas lehetne (miután az egyén a saját kísérletező kedvét kiélte és eredményeket ért el), egy kisebb vendéglői látvány sörfőzésre és a vendégkör kiszolgálására is. Vagy már rögtön erre a célra üzembe helyezve.

Ausztriában, Csehországban és Németországban ennek jelenleg is fontos szerepe van a vendéglátásban.

Egy ilyen berendezés üzembeállításának az lenne a feltétele, hogy a vendéglős vállalja, 500 ezer forint jövedéki biztosítékként való letétbe helyezését, de egyes esetekben a NAV már megelégszik 250.000 Ft. Biztosítékkal is. Valamint, egy minimum 20 m2 nagyságú jövedéki raktárterület létrehozását.

Ezzel az engedéllyel, akár évi 8.000 hektoliter sört is főzni lehet egy vendéglőben.

Ebben az esetben azonban jövedéki adót is kellene fizetnie, de még így is 200 Ft/liter önköltési áron lehet egy liter sört előállítani. Ha azt vesszük, hogy ma egy átlagos üveges sör, a legalacsonyabb áron is (helytől függően) 250 Ft/ 0,5 liter áron értékesíthető, akkor literenként 300 Ft nyereség érhető el. Ráadásul olyan minőséget és változatokat lehet rajta főzni, melyeknek a tömegsörök a nyomába sem jönnek. Vagyis ezen a berendezésen jóval többféle és jóval jobb minőségű sör állítható elő, mint a ma forgalomban lévő sörök. Ennek oka, hogy a viszonylag kis méret lehetőséget biztosít a gyors technológiai átállásra és több féle sör készítésére.

Ma, amúgy egy kisebb sörfőzde alapításához, minimum 10.000.000 forintra lenne szükség, így erre beruházni senki, vagy csak nagyon kevesen vállalkoznak.